Domov sociálnych služieb je po rekonštrukcii bez bariér

15.08.2013 Prešov

Prešov 15. augusta (TASR) - Domov sociálnych služieb (DSS) na Volgogradskej ulici v Prešove dnes slávnostne otvorili po dvoch rokoch rekonštrukčných prác. Viac ako 150 klientov tam bývalo aj počas opráv, no ich život bude vďaka mnohým úpravám ľahší a bezbariérový.
„Týmto projektom sa nesmierne zlepšili materiálne podmienky nášho domova. Vymenili sme okná, zateplili sme budovu, vymenili strechy, ktoré nám tiekli, vymenili výťahy a dvere za automaticky posuvné, čiže sme odstránili všetky bariéry. Zrekonštruovali sme kúpeľne, sociálne zariadenia, vybavili sme rehabilitačné zariadenie a ergoterapiu novými strojmi. Upravili spojovaciu chodbu, vstup, vrátnicu. Toto zariadenie dostalo nový šat a ja verím, že bude slúžiť k plnej spokojnosti našich prijímateľov sociálnych služieb,“ zhodnotila riaditeľka DSS na Volgogradskej ulici v Prešove Iveta Nemčíková.
Podľa predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petra Chudíka budova a zariadenie, ktoré dostal kraj pred viac ako 10 rokmi do správy, neboli rekonštruované 40 rokov.
Ďalej povedal, že celkové výdavky na rekonštrukciu dosiahli 2,5 milióna eur, z toho výdavky projektu predstavovali 2,3 milióna eur. Prešovský samosprávny kraj okrem päťpercentného spolufinancovania zaplatil aj všetky nadlimitné výdavky, ktoré presiahli 180.000 eur. Týkali sa predovšetkým odstránenia havarijného stavu objektu dielne, kde bola narušená statika.
Riaditeľka však zdôraznila, že nešlo len o rekonštrukciu celého sociálneho zariadenia, ale aj o jeho dovybavenie. Kúpili nové moderné vybavenie do deviatich kúpeľní, zmodernizovali práčovňu, zakúpili 30 nových polohovateľných postelí či transportné lôžko a kreslá.
DSS na Volgogradskej ulici v Prešove má momentálne 135 dospelých prijímateľov sociálnych služieb a 20 detí. Poskytuje komplexné sociálne služby ambulantnou, týždennou a celoročnou formou. V domove momentálne pracuje 113 zamestnancov.
PSK zabezpečuje vo svojej pôsobnosti financovanie 27 zariadení sociálnych služieb s právnou subjektivitou a 29 zariadení bez právnej subjektivity, v ktorých pracuje viac ako 1470 zamestnancov.
 

Vyberte región